Wybieramy gofrownicę do lokalu gastronomicznego

Wybieramy gofrownicę do lokalu gastronomicznego

Gofry to ulubione przysmak wielu osób w bardzo różnym wieku. Bardzo wielu osobom chrupiące gofry przypominają wakacje nad polskim morzem. Popularność gofrów sprawiła, że są one sprzedawane nie tylko w ulicznych budkach, ale także w wielu cukierniach i innych lokalach gastronomicznych. Jakie gofrownice przemysłowe są najlepsze? Na co powinni zwracać właściciele lokali gastronomicznych, którzy wybierając sprzęt kuchenny planują zakupić również gofrownice przemysłowe?

Najważniejsza jest moc urządzenia

Smak gofrów zależy między innymi od tego, ile trwa ich pieczenie. Dlatego też gofrownice przemysłowe mają dużą moc, co najmniej 1600 Wat. Dzięki temu, że gofrownice gastronomiczne mają dużą moc gofry pieką się bardzo szybko, są smaczne, a klienci mogą być obsłużeni bardzo sprawnie. Gofrownice dla gastronomii mogą mieć płytki wykonane z żeliwa lub teflonu. Zdecydowanie najlepiej sprawdzają się gofrownice dla gastronomii, które mają płytki żeliwne. Płytek żeliwnych nie można zarysować takich tych pokrytych teflonem; w efekcie gofrownice profesjonalne z żeliwnymi płytkami są bardzo trwałe. 

W jakich kształcie płytki wybrać?

Gofrownice profesjonalne mają płytki w bardzo różnych kształtach. Do wyboru są gofrownice profesjonalne, w których można upiec tradycyjne prostokątne lub kwadratowe gofry. Na rynku dostępne są także gofrownice dla profesjonalistów z płytkami w kształcie kwiatka czy serca. 

Temat profesjonalnych gofrownic poruszamy także w naszym poprzednim tekście. Zachęcamy do jego lektury.