Gofry – chrupiące wafle pieczone w urządzeniu zwanym gofrownicą – uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Z uwagi na swoją popularność gofry znajdziemy w menu wielu cukierni, kawiarni i innych lokalach gastronomicznych. Na jakość i wygląd oferowanych gofrów wypływa odpowiednio dobrana gofrownica.
Na co zwracać uwagę wybierając gofrownicę gastronomiczną?
Gofrownice gastronomiczne, które dostępne są na rynku nie tylko nadają gotowym gofrom mniej lub bardziej oryginalny kształt. Mają także różną moc; w przypadku gofrownic dla lokalu gastronomicznego moc urządzenia ma bardzo duże znaczenie. Gofrownice gastronomiczne powinny mieć moc przynajmniej 1600 W. Dzięki temu obsługiwanie klientów odbywać się będzie w sposób szybki i sprawny. Gofrownice gastronomiczne mogą oczywiście mieć także większą moc, to w niczym nie będzie przeszkadzać, a wręcz przeciwnie. Wybierając gofrownicę warto zwrócić również uwagą na materiał, którego zostały wykonane jej płytki. Bardzo trwały są płytki, które zostały wykonane z żeliwa.
Czy warto wybrać gofrownicę z dodatkowymi funkcjami?
Na rynku dostępne są różne modele profesjonalnych gofrownic. Niektóre z nich wyposażone w dodatkowe funkcje. W przypadku gofrownicy do małego lokalu gastronomicznego warto postawić na taką, która może być przechowywana w pozycji pionowej. W każdym lokalu sprawdzi się gofrownica, która ma wokół płyty wyjmowane rynienki; dzięki temu usunięcie z niej resztek ciasta trwa tylko chwilę. Dobrze sprawdzają się także modele z możliwością regulowania temperatury.