Rozwiązania do nowoczesnych restauracji i innych lokali gastronomicznych

Rozwiązania do nowoczesnych restauracji i innych lokali gastronomicznych

Innowacyjne urządzenia gastronomiczne odgrywają współcześnie bardzo dużą rolę w restauracjach, piekarniach, cukierniach. Procesem technologicznym, który odbywa się w wielu z nich na co dzień jest pieczenie. To dlatego na zapleczu restauracji, pizzerii, piekarni nie może zabraknąć pieca.

Rodzaje pieców używanych w gastronomii

Na wyposażeniu piekarń czy pizzerii obowiązkowo muszą znaleźć się piece piekarnicze. Z kolei w cukierniach na zapleczu powinny stać piece cukiernicze. Piece piekarnicze jak również piece cukiernicze dostępne są dzisiaj na rynku w dużym wyborze. Poszczególne modele różnią się np. przykład mocą. Są więc piece cukiernicze, w których zmieści się nie więcej, jak 4 blachy. Są jednak i takie piece piekarnicze, do których jednocześnie można stawić nawet 10 blach do pieczenia. Urządzenia gastronomiczne stają się coraz bardziej nowoczesne i funkcjonalne. Sklepy oferujące wyposażenie gastronomii mają dzisiaj w ofercie nie tylko zwykłe piece, ale także piece konwekcyjno-parowe piekarnicze.

Dlaczego warto taki piec kupić?

Tradycyjne urządzenia do pieczenia nie mają funkcji naparowywania komory, w której odbywa się proces pieczenia. W taką funkcję zostały wyposażone piece konwekcyjno-parowe piekarnicze. Są kupowane obecnie wyjątkowo chętnie z uwagi na to, iż obróbka termiczna przebiega w nich zdecydowanie szybciej. Nie jest to jednak jedyna zaleta, jaką wyróżniają się piece konwekcyjno-parowe piekarnicze.

Więcej informacji o wyposażeniu gastronomii można dowiedzieć się z naszego wcześniejszego artykułu.