Zalety oleju kokosowego

Olej kokosowy przeżywa swój renesans. Po niechlubnym okresie, gdy wszem i wobec głoszono, że jest to produkt niepożądany, wręcz szkodliwy dla zdrowia, przyszedł czas, gdy olej kokosowy znajduje się w czołówce tłuszczów polecanych i zalecanych. Niepodważalną zaletą tego produktu jest przede wszystkim wysoka zawartość witamin i minerałów, w szczególności witaminy B2, B6, C, E, kwasu foliowego, potasu, żelaza, fosforu, wapnia, magnezu, jodu oraz kwasu laurynowego.

Olej kokosowy a zdrowa dieta

Olej kokosowy jest znany, stosowany i ceniony od wieków – zarówno w Europie, jak i Azji. Szczególną wartość ma olej kokosowy nierafinowany, tłoczony na zimno. Odpowiedni proces produkcji w znaczny sposób wpływa na zachowanie przez olej wszystkich wartości odżywczych, w szczególności witamin i minerałów. Wiele osób decyduje się na zakup oleju kokosowego nierafinowanego, którego zasadniczą cechą jest intensywny zapach kokosu. Warto jednak pamiętać, że nie tylko zapach wpływa na decyzję o wyborze produktu – olej kokosowy nierafinowany, w przeciwieństwie do produktów rafinowanych, zachowuje wszystkie właściwości kokosu, a tym samym jest zdecydowanie bardziej pożądany dla organizmu.

Godny podkreślenia jest także fakt, że olej kokosowy nierafinowany posiada bardzo wysoką temperaturę palenia, nic więc dziwnego, że przedmiotowy olej jest często stosowany podczas smażenia. Olej kokosowy nierafinowany może być również używany do gotowania i pieczenia. Co ważniejsze, produkt nie traci swoich wartości nawet w wysokich temperaturach.

Zalety oleju kokosowego
5 (100%) 1 głosów