Piece konwekcyjno-parowe: co warto o nich wiedzieć?

Nawet osoby, które mają bardzo bujną wyobraźnię będą miały trudności z wyobrażeniem sobie pracy cukiernika, piekarza, kucharza bez odpowiedniego pieca. Na rynku dostępnych jest obecnie wiele modeli pieców dla gastronomii. Do tych, które kupowane są naprawdę bardzo często należą piece konwekcyjno-parowe. Przyjrzyjmy się trochę bliżej tym piecom.

Jakie są zalety pieców konwekcyjno-parowych?

Piece konwekcyjno-parowe mają mnóstwo zalet. Z pewnością do tych najważniejszych należy możliwość jednoczesnego przygotowania w nich różnych potraw. Plusem jest również to, że przygotowanie poszczególnych dań zajmuje mniej czasu. Dzięki temu, że piece konwekcyjno-parowe umożliwiają przygotowanie większej ilości potraw, doskonale sprawdzają się w dużych restauracjach. Zaletą pieców konwekcyjno-parowych jest zdolność wytwarzania podczas pieczenia potraw pary wodnej. W efekcie nie są one tak wysuszone, jak te przygotowane w tradycyjnym piecu, są smaczniejsze.

Jaki piec będzie najlepszy?

Osoby, które zdecydowały się na zakup pieca konwekcyjno-parowego bardzo chwalą to, że dzięki niemu mogą oszczędzać energię elektryczną, surowce i czas. Modeli pieców konwekcyjno-parowych jest obecnie na rynku bardzo dużo. Różnią się one między sobą pojemnością, sposobem wytwarzania pary wodnej i oczywiście ceną. Wybierając piec do swojej restauracji należy w pierwszej kolejności zastanowić się, jaka jest nam potrzebna pojemność pieca. W niewielkim lokalu nie jest potrzebny wyjątkowo pojemny piec.

W prowadzonej profesjonalnie restauracji na wyposażeniu kuchni powinien znaleźć się piec konwekcyjno-parowy.

Piece konwekcyjno-parowe: co warto o nich wiedzieć?
5 (100%) 5 głosów