Olej kokosowy nierafinowany – niezastąpiony w kuchni

Olej kokosowy z dnia na dzień cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Produkt ten znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Szczególnie cenny jest nierafinowany, tłoczony na zimno olej kokosowy, pozyskiwany z miąższu orzecha kokosowego. Warto podkreślić, że olej kokosowy nierafinowany to w 90% nasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto olej kokosowy zawiera znaczną ilość witaminy B2, B6, C, E, kwasu foliowego, potasu, żelaza, fosforu, wapnia, magnezu, jodu oraz kwasu laurynowego.

Olej kokosowy jako element zdrowej diety

Olej kokosowy jest znany od wielu wieków, zarówno w Europie, jak i w Azji. Niestety, w obrębie Europy posiada swój niechlubny epizod, czyli czas, w którym skutecznie zniechęcano ludzi do spożywania oleju kokosowego, wychodząc z założenia, że jest on niezdrowy.
Rozpoczęto jednak liczne badania, które dowiodły, że jest to produkt jak najbardziej pożądany dla organizmu, zwłaszcza, gdy jest to olej kokosowy nierafinowany, czyli tłoczony na zimno.

W przeciwieństwie do produktów rafinowanych, olej kokosowy nierafinowany zawiera optymalną ilość witamin i minerałów, dzięki czemu korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu, a nawet wspomaga odchudzanie. Wartość oleju kokosowego nierafinowanego wynika przede wszystkim z tego, że jest on tłoczony na zimno, a proces obróbki został ograniczony do niezbędnego minimum – dzięki temu produkt zachowuje wszystkie właściwości. Olej kokosowy nierafinowany może być wykorzystywany zarówno do pieczenia, smażenia, jak i gotowania. Co ważniejsze, do celów kulinarnych wystarczy niewielka ilość oleju kokosowego nierafinowanego.

Olej kokosowy nierafinowany – niezastąpiony w kuchni
Oceń ten wpis