Jak wybrać profesjonalną gofrownicę?

Gofry są rodzajem chrupiącego, najczęściej jedzonego na słodko wafla. Są przysmakiem znanym w wielu krajach świata. W Polsce wielu osobom kojarzą się z wakacjami nad Bałtykiem. Gofry sprzedawane są w wielu cukierniach i ulicznych budkach. Urządzeniem niezbędnym do ich przygotowania jest gofrownica. Jakie parametry powinny mieć gofrownice przemysłowe? Na co należy zwrócić uwagę, aby gofrownice przemysłowe okazały się trafionym zakupem?

Optymalna moc gofrownicy 

Do najważniejszych parametrów, na które należy zwrócić uwagę kupując gofrownice przemysłowe jak i do użytku domowego jest ich moc. Im gofrownice dla gastronomii mają większą moc, tym są lepsze. Dobre gofrownice dla gastronomii powinny mieć moc 1600-2000 Wat. Takie gofrownice dla gastronomii pozwolą na płynne obsługiwanie klientów. Gofrownice profesjonalne powinny mieć także porządne płytki. Za najlepsze gofrownice profesjonalne uważane są te, które mają płytki żeliwne lub stalowe. Do lokali gastronomicznych nie polecane gofrownice z płytkami pokrytymi teflonem. 

Ilość wypiekanych gofrów 

Gofrownice profesjonalne mogą być pojedyncze lub podwójne. W tych podwójnych jednorazowo można upiec od 8 do 10 gofrów. Pojedyncze umożliwiają upieczenie jednorazowo maksymalnie 5 sztuk gofrów. W zależności od modelu można przygotować tradycyjne prostokątne gofry, okrągłe lub w kształcie serca. 

Osoby, które zainteresował temat gofrownic przeznaczonych dla placówek gastronomicznych zachęcamy do przeczytania także naszego innego artykułu na ten temat.

Jak wybrać profesjonalną gofrownicę?
4.2 (83.96%) 96 głosów